Életmódnapló

Süssünk, főzzünk, utazzunk!

Egy IR-barát kringel

img_9808.jpg

Nem vagyok édes szájú, de szeretek süteményt sütni, főleg ha ilyen szép, mint ez az észt fahéjas kalács, a kringel.

Néhány filmben mindig csodálkoztam, hogy egy ingatlan bemutatása előtt, miért sütnek süteményt? Aztán, amikor én is elkezdtem többet tevékenykedni a konyhában, akkor rájöttem: olyan otthon illat lengi be az egész lakást. Ez ismerős volt gyerekkoromból is, mert nagymamám szinte kétnaponta meglepett minket valami finomsággal. Ezért ma már gyakran sütök csak az illat és a látvány kedvéért. Ebben az észt fahéjas kalácsban is a látvány fogott meg. Mutatom is az inzulinrezisztens életmódnak megfelelő kringel receptet.

Hozzávaló a tésztához:

  • 135 g búzaliszt
  • 215 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g Graham liszt
  • fél kávéskanál só
  • 50 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1,5 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 60 g vaj vagy margarin

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 60 g vaj
  • 50 g cukornak megfelelő szilárd édesítőszer (én eritritet használtam)
  • 3 teáskanál fahéj

Elkészítése:

A tejet felmelegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson. Eközben a lisztet, a sót és az édesítőt összekeverem, majd hozzá adom a vajat, a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet. Ezt félre teszem kb. 1-2 órára kelni.

Amíg megkel a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A puha vajhoz hozzá adom az édesítőt és a fahéjat, majd jól elkeverem.

Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom, kb. fél centi vastagra. Ezt megkenem a fahéjas töltelékkel, de 1 evőkanálnyit félre teszek, hogy a tetejét meg tudjam kenni. A tésztát feltekerem rúdba, majd az egyik szélén kb. 2 cm-es részt meghagyva középen ketté vágom. A nyitott rétegeket kifelé fordítva összefonom, majd koszorút formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd a tetejét megkenem a maradék fahéjas vajjal.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig aranybarnára sütöm.

Szénhidrát tartalom: 297 gramm CH

img_9812.jpg

Leírás

Anikó vagyok, és ez a blog egyfajta napló, amiben az IR és endometriózis mindennapjaimat ismerhetitek meg.

Címkék

160 gramm (36) 160 gramm diéta (36) adenomiózis (1) áfonya (2) áfonyás piskóta (1) amerikai palacsinta (2) autós nyaralás (1) bagel (2) barna rizs (2) beauties (1) betegség (1) bolognai (2) bolognai szósz (2) borsó (2) citológia (1) cseresznye (1) cseresznyés galette (1) csirkemell (1) cukkini (5) cukkinis tészta (1) cukkini lepény (1) desszert (6) diagnózis (1) diéta (24) dietetikus (1) dzsem (1) egytálétel (2) életmódváltás (5) endometriózis (2) eper (3) eperlekvár (1) észt fahéjas kalács (1) észt kalács (1) étrend (11) fahéjas kalács (1) focaccia (1) fokhagymás cukkini tészta (1) fokhagymás tészta (1) főzzünk (33) galette (2) gomba (2) gombás-zöldséges egytálétel (1) gombás csirkemell (1) hamis lasagne (1) heti menü (2) hiperprolaktinémia (2) húsvét (1) húsvéti kalács (1) inzulinrezisztencia (38) ir (40) ir barát (30) ir recept (32) jam (1) kajapakk (1) kalács (1) karfiol (1) kekszes gyümölcsös túrókrém (1) kolbász (1) kolbászos lencseleves (1) köles (2) kringel (1) krumplis tészta (1) kukorica (2) lángos (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (2) lepény (2) lepénykenyér (1) leves (1) málna (2) mediterrán töltött padlizsán (1) menü (2) mindenmás (7) minden más (6) nyaralás (1) olasz étel (5) orvos (1) p4 (1) padlizsán (2) pajzsmirigy (1) pajzsmirigy alulműködés (1) palacsinta (1) paradicsom (4) pcos (10) péksütemény (6) perec (1) piskóta (1) pizza (3) pizzás csiga (2) pulykahús (1) rákmegelőző (1) rákmegelőző állapot (1) rakott cukkini (1) rakott étel (1) rakott karfiol (1) recept (27) reggeli (2) rizs (2) sült szendvics (1) sütemény (5) szendvics (1) szénhidrát (2) szénhidrát számolás (2) szezámmagos perec (1) teljes kiőrlésű (15) tészta (2) tésztaszósz (1) tízórai (1) tojás (3) tojáslepény (1) töltött padlizsán (1) túró (2) túrógombóc (1) túrókrém (1) túrós batyu (1) utazás (1) utazás iresként (1) uzsonna (1) vegetáriánus (1) vörös lencse (1) zab (3) zabliszt (1) zöldbab (1) zöldborsó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása