Életmódnapló

Süssünk, főzzünk, utazzunk!

Focaccia, az olasz lepénykenyér

img_8183_v.jpg

Van az olaszoknak ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb étele, a focaccia. Eddig csak étteremben ettem, de most elkészítettem az IR barát verzióját.

Aki rajong az olasz ízvilágért, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvassa végig, majd készítse el ezt a receptet. Ugyanis az olasz lepénykenyér, a focaccia egy nagyon jól variálható étel, gyorsan megvan és akár vacsorára, egy pohár bor mellé is élvezhető, de kirándulásra is magaddal tudod vinni. Mivel szeretem a paradicsomot, így én egy paradicsomos verziót készítettem el.

img_8181.jpg

Hozzávalók:

  • 80 gramm búzafinomliszt
  • 170 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 10 gramm friss élesztő
  • 100 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 180 gramm koktél paradicsom
  • rozmaring (ha van, akkor friss)
  • feta sajt és olívaolaj tálaláshoz

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd utána az élesztőt vízben felfuttatjuk. Hozzá adjuk a többi hozzávalót, majd a tésztát alaposan összedolgozzuk és kb. 1 órát kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Jól bele lapítjuk. Megszórjuk rozmaringgal és rátesszük a félbe vágott koktél paradicsomokat. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal és feta sajtot morzsolunk rá.

Szénhidráttartalom: 145,3 gramm

img_8184.jpg

Leírás

Anikó vagyok, és ez a blog egyfajta napló, amiben az IR és endometriózis mindennapjaimat ismerhetitek meg.

Címkék

160 gramm (36) 160 gramm diéta (36) adenomiózis (1) áfonya (2) áfonyás piskóta (1) amerikai palacsinta (2) autós nyaralás (1) bagel (2) barna rizs (2) beauties (1) betegség (1) bolognai (2) bolognai szósz (2) borsó (2) citológia (1) cseresznye (1) cseresznyés galette (1) csirkemell (1) cukkini (5) cukkinis tészta (1) cukkini lepény (1) desszert (6) diagnózis (1) diéta (24) dietetikus (1) dzsem (1) egytálétel (2) életmódváltás (5) endometriózis (2) eper (3) eperlekvár (1) észt fahéjas kalács (1) észt kalács (1) étrend (11) fahéjas kalács (1) focaccia (1) fokhagymás cukkini tészta (1) fokhagymás tészta (1) főzzünk (33) galette (2) gomba (2) gombás-zöldséges egytálétel (1) gombás csirkemell (1) hamis lasagne (1) heti menü (2) hiperprolaktinémia (2) húsvét (1) húsvéti kalács (1) inzulinrezisztencia (38) ir (40) ir barát (30) ir recept (32) jam (1) kajapakk (1) kalács (1) karfiol (1) kekszes gyümölcsös túrókrém (1) kolbász (1) kolbászos lencseleves (1) köles (2) kringel (1) krumplis tészta (1) kukorica (2) lángos (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (2) lepény (2) lepénykenyér (1) leves (1) málna (2) mediterrán töltött padlizsán (1) menü (2) mindenmás (7) minden más (6) nyaralás (1) olasz étel (5) orvos (1) p4 (1) padlizsán (2) pajzsmirigy (1) pajzsmirigy alulműködés (1) palacsinta (1) paradicsom (4) pcos (10) péksütemény (6) perec (1) piskóta (1) pizza (3) pizzás csiga (2) pulykahús (1) rákmegelőző (1) rákmegelőző állapot (1) rakott cukkini (1) rakott étel (1) rakott karfiol (1) recept (27) reggeli (2) rizs (2) sült szendvics (1) sütemény (5) szendvics (1) szénhidrát (2) szénhidrát számolás (2) szezámmagos perec (1) teljes kiőrlésű (15) tészta (2) tésztaszósz (1) tízórai (1) tojás (3) tojáslepény (1) töltött padlizsán (1) túró (2) túrógombóc (1) túrókrém (1) túrós batyu (1) utazás (1) utazás iresként (1) uzsonna (1) vegetáriánus (1) vörös lencse (1) zab (3) zabliszt (1) zöldbab (1) zöldborsó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása