Van az olaszoknak ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb étele, a focaccia. Eddig csak étteremben ettem, de most elkészítettem az IR barát verzióját.
Aki rajong az olasz ízvilágért, annak mindenképpen ajánlom, hogy olvassa végig, majd készítse el ezt a receptet. Ugyanis az olasz lepénykenyér, a focaccia egy nagyon jól variálható étel, gyorsan megvan és akár vacsorára, egy pohár bor mellé is élvezhető, de kirándulásra is magaddal tudod vinni. Mivel szeretem a paradicsomot, így én egy paradicsomos verziót készítettem el.
Hozzávalók:
- 80 gramm búzafinomliszt
- 170 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 10 gramm friss élesztő
- 100 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 teáskanál só
- 180 gramm koktél paradicsom
- rozmaring (ha van, akkor friss)
- feta sajt és olívaolaj tálaláshoz
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd utána az élesztőt vízben felfuttatjuk. Hozzá adjuk a többi hozzávalót, majd a tésztát alaposan összedolgozzuk és kb. 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Jól bele lapítjuk. Megszórjuk rozmaringgal és rátesszük a félbe vágott koktél paradicsomokat. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal és feta sajtot morzsolunk rá.
Szénhidráttartalom: 145,3 gramm