Nem vagyok édesszájú, de néha mégis kedvem szottyan valami süteményt készíteni. Amikor kaptam egy nagy adag cseresznyét, akkor már tudtam, hogy itt az ideje kipróbálni a cseresznyés galette receptet IR barát verzióban.
Még soha nem készítettem cseresznyéből süteményt, mert nem volt kedvem kimagozni vagy inkább megettük az egészet. Most viszont annyi gyümölcsöt kaptunk egy ismerősünktől, hogy valamit mindenképpen szerettem volna belőle készíteni, természetesen IR barát módon. Ezért sütöttem meg ezt a fantasztikus cseresznyés galette-t. A legjobb benne, hogy a tészta bármi mással is megtölthető, így egyszerre akár több ízben is meg lehet csinálni.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 g vaj
- 15 g fehér búzaliszt
- 85 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál laktózmentes joghurt
- 10 g cukornak megfelelő édesítő
- 1 kávéskanál sütőpor
- egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 140 g magozott cseresznye
- fahéj
- édesítő
- rum aroma
Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze. A vajat előre kivettem a hűtőből, hogy puha legyen.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzá adtam az édesítőt, a joghurtot és a vajat. Egy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztának kell lennie a végeredménynek. 1 órára fóliába csomagolva visszatettem a hűtőbe.
Közben a cseresznyét kimagoztam, majd egy lábasba tettem. Hozzáadtam az édesítőt, a fahéjat és a rum aromát, valamint egy kis vizet, hogy ne égjen le. Addig főztem, amíg meg nem puhult a gyümölcs és egy sűrű töltelék nem lett belőle.
A tésztát vékonyra nyújtottam, amennyire csak tudtam. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A közepére kanalaztam a tölteléket és a széleit felhajtottam.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem.
Szénhidráttartalom: 274 gramm