Van úgy, hogy valami gyors finomságra vágyunk. Ilyenkor a legjobb választás ez az áfonyás sütemény, amit inzulinrezisztensként is bátran fogyaszthatunk.
Nagyon szeretek süteményeket készíteni, de nekem is vannak olyan napjaim, amikor nincs kedvem sok időt tölteni a konyhában. Ilyenkor keresem azokat a lehetőségeket, amik gyorsan megvannak, de mégis finomak. Így jutott eszembe, hogy készítek valami gyümölcsös édességet, azaz egy áfonyás piskótát.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 200 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 210 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g búzaliszt
- 150 ml laktózmentes tej
- 1 dl víz
- 1 csomag sütőpor
- 50 g vaj
- kb. 150-200 g áfonya
Elkészítése:
A tojásfehérjét és a sárgáját kettéválasztom. A sárgájához hozzá adom az édesítőszert, majd a lisztet és a sütőport, a szobahőmérsékletű vajat, majd elkeverem. Eközben fokozatosan adagolom hozzá a tejet és utána a vizet. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a két masszát összekeverem óvatosan, hogy a hab ne törjön meg.
Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd megszórom áfonyával. 175 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg barna nem lesz a teteje. Én tűpróbát szoktam végezni, hogy biztos mindenhol jól átsült-e.
Ha van otthon cukormentes vanília fagyi, akkor azzal a legjobb tálalni.
Szénhidrát tartalom: 210,7 gramm CH (Én 150 gramm áfonyával készítettem, így ez a CH ezzel lett kiszámolva.)