Gyerekkoromban soha nem ettem bolti lekvárt, mert nagymamám mindig gondoskodott arról, hogy legyen a kamrában egy-egy finom lekvár. Most én is a nyomdokaiba léptem.
Mivel még soha nem próbáltam meg lekvárt főzni, így nagyon jól körbe jártam a témát, a nagyimmal is beszéltem, hogy az ő bevált praktikáit is alkalmazni tudjam. Aztán arra jutottam, hogy a legegyszerűbbel kezdem, amit állítólag nem lehet elrontani, az eperlekvárral. Természetesen cukormentesen, hiszen IR életmódba ez való.
Hozzávalók:
- 2 kg eper
- 200 gramm cukornak megfelelő édesítő
- 2 csomag cukormentes dzsemfix
Elkészítése:
Az epret megmostam, levágtam a levelét, majd feldaraboltam. Egy nagyon kis vízzel feltettem főzni, majd amikor a gyümölcs kezdett megpuhulni, akkor hozzáadtam az édesítőt. Ezután körülbelül 1-1,5 órán át főztem, hogy puha, sűrű legyen az állaga. Hozzáadtam a dzsemfixet és további 20 percig főztem.
Ezután üvegekbe töltöttem, majd 5 percre fejjel lefelé fordítottam őket és végül mehettek is a kamrába.
Szénhidráttartalma: 111,2 gramm CH