Amikor speciális diétában megkívánunk egy péksüteményt, akkor bizony elő kell venni a kötényünket és melegíteni a sütőt, mert sajnos nem minden sarki pékségbe lehet leszaladni és venni egyet.
Szóval ugyan lefutottam a sarokra, de csak a kisboltba, hogy bevásároljak élesztőből, túróból és tojásból és kipróbáljam, milyen egy házi, teljes kiőrlésű, cukormentes túrós batyu. Korábban már több kelt tésztát is kipróbáltam, de nekem ez vált be a legjobban. Ezért jöjjön is a recept!
Hozzávalók a tésztához:
- 75 g búzaliszt
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 12 g friss élesztő
- 150 ml laktózmentes tej
- csipet só
- 25 g cukornak megfelelő édesítő
- 37 g margarin
- +1 tojás a tetejére
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 g laktózmentes túró
- 5 g cukornak megfelelő édesítő
- fél citrom reszelt héja
- vanília
- 1 tojás
- 5 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara
Elkészítése:
A tejet megmelegítem, hogy langyos legyen, majd belemorzsolom az élesztőt és félre teszem, amíg felfut.
Ezalatt a lisztet elkeverem az édesítővel és a sóval. Hozzáadom a margarint, majd a felfuttatott élesztőt is. Ebből egy lágyabb tésztát gyúrok és félre teszem 1-2 órára kelni.
Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A tojást kikeverem az édesítővel, a citrom héjával és a vaníliával. Ezután apránként hozzá adom a túrót és a búzadarát is. Hűtőbe teszem.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtom lisztezett deszkán. A legjobb, ha négyzet alakúra nyújtjuk, mert akkor egyszerűbb kisebb négyzeteket vágni belőle. A kockák közepébe elosztom a tölteléket, majd az egymással szembeni csücskét összecsípem, így kapok batyu formát.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Felvert tojással megkenem a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.
Szénhidrát tartalom: 154 gramm CH