Mostanában nagyon kevés péksüteményt sütöttem, de most kedvet kaptam ehhez a szezámmagos perechez, természetesen inzulinrezisztens alapanyagokból.
Belekerültem abba a spirálba, amikor kevesebb időm volt sütni-főzni, így mindig az előre megvásárolt kenyeret ettem. Aztán kicsit meguntam és kedvet kaptam egy kis változatossághoz, mégpedig ehhez a szezámmagos perechez. Önmagában is tökéletes, lekvárral is fogyasztható, de én már szendvicsnek is kipróbáltam. Szóval jöjjön a recept!
Hozzávalók:
- 150 g búzaliszt
- 100 g Graham liszt
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál só
- 25 g élesztő
- 250 ml laktózmentes tej (de sima tej is lehet)
- 1 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
- 50 ml olaj
- szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatam kb. a fele mennyiségű tejjel, egy kis édesítőt tettem hozzá. Amíg vártam, hogy felfusson az élesztő, addig a liszteket a sóval összekevertem, hozzá adtam a maradék tejet, tojást és olajat. Ezt összekevertem, majd hozzá adtam az élesztőt. Alaposan össze gyúrtam a tésztát és félre tettem 1 órára kelni.
Amikor megkelt a tészta, akkor kb. 20-25 cm hosszú és 1 cm vastagra sodortam, majd ezeket a csíkokat perec formára hajtottam. Sütőpapírral bélelt sütőbe tettem, majd 15 percre félre tettem és hagytam így is kelni. Ezután a tojással megkentem, megszórtam szezám maggal és 220 fokos sütőbe tettem. Amikor aranybarna lett a teteje, akkor kivettem és máris élvezhettem a friss perecet.
Szénhidrát tartalma: 328 gramm CH