Nem biztos, hogy nyáron a legjobb választás a forró leves, de ez a kolbászos lencseleves egy főétkezést is kiválthat.
Nagyon ritkán készítek levest, mert nekem ennél nehezebb kiszámolni, hogy mennyit ehetek belőle. Hiszen ha több levet merek, akkor kevesebb lesz a szénhidrát tartalma, de ha kevesebbet, akkor több. Mégis, most napok óta szerettem volna valamilyen tartalmas levest készíteni, amivel akár a vacsorát is kiválthatom. Így döntöttem a kolbászos lencseleves mellett.
Hozzávalók:
- 170 g lencse
- 4 db közepes répa (nekem 185 g volt)
- 1 szál kolbász
- só
- bors
- petrezselyem
- babérlevél
Elkészítése:
A lencsét egy éjszakára vízbe áztattam. Másnap pedig feltettem főni kb. háromszor annyi vízben, mint amennyi lencsém volt.
A répát megpucoltam, karikára vágtam, majd a lencséhez adtam. Ezután fűszereztem, megvártam, amíg felforr, majd lassú tűzön addig főztem, amíg a répa már majdnem puha lett. Eközben felkockáztam a kolbászt és ezt is a levesbe tettem. (Ha nagyon sós a kolbász, akkor érdemes kevesebb sót használni, nehogy ehetetlen legyen.) Ezután addig főztem, amíg a répa és a lencse puha nem lett.
Ízlés szerint pirítóssal és tejföllel tálalható.
Szénhidráttartalom: 107,17 gramm