Nincs is jobb annál, mint amikor a lakásban mindenhol érzed a friss péksütemény illatát, és tudod, hogy az étrended ellenére is bátran megeheted.
Kisgyermekként imádtam, amikor arra ébredtem, hogy anyukám vagy nagymamám friss péksüteményt készített reggelire. Aztán egy nagy pohár hideg tejjel leültünk a konyhaasztalhoz és izgatottan haraptunk bele a friss péksütibe. Mindig az jut eszembe, amikor én is készítek valami finomságot, mint ezt a teljes kiőrlésű pizzás csigát.
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g búzaliszt
- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 30 g élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 2,5 dl langyos tej
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 200 g paradicsompüré
- bors
- só
- bazsalikom
- oregánó
Elkészítése:
A lisztet és a sót összekeverem, majd a langyos tejben felfuttatott élesztőt hozzá öntöm. Hozzáadom az olajat és lágy tésztát dagasztok belőle. Körülbelül 1 órára meleg helyre teszem kelni.
Eközben a paradicsomszószhoz hozzáadom a fűszereket, majd felforralom. Félre teszem hűlni. Aki szereti, az hozzáadhatja a szószhoz a sonkát, olívabogyót vagy bármi, amit szeret.
Ha megkelt a tészta, akkor körülbelül fél centi vékonyra kinyújtom, majd megkenem a szósszal. Feltekerem, mint a kalácsot, és kb. 1 centi vastagra felszeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.
Szénhidrát tartalma: 252,6 gramm CH