Ismerős az az érzés, amikor megérzed a friss péksütemény illatát és beleharapnál valami finomságba? Akkor ezt a pizzás csavartat ki ne hagyd!
Nyáron gyakrabban vagyok úton, kirándulások, nyaralások és vendégség miatt. Ilyenkor mindig készítem a kis kaja pakkomat, hiszen nem mindenhol terem teli asztal egy inzulinrezisztens számára. Egy idő után már untam a kekszeket, szendvicseket és nem is vagyok olyan édesszájú, így kitaláltam, hogy sütök valami igazán finomat. Ami annyira jól sikerült, hogy alig vártam, hogy beleharapjak.
Mi ez? Hát a pizzás csavart!
Hozzávalók a tésztához:
- 90 g búzaliszt
- 210 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 ml laktózmentes tej
- 12 g élesztő
- 1 tojás
- 60 g vaj
- 1 evőkanál só
- szezámmag
- 1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 150 g sűrített paradicsom
- só
- bors
- bazsalikom
- oregánó
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatom. Amíg erre várok, addig a száraz hozzávalókat összekeverem, majd ha felfutott az élesztő, akkor hozzá öntöm. Ezután egy nem túl kemény tésztát gyúrok belőle és pihentetem 1-2 órán át.
Amíg a tészta kel, addig egy lábosban megmelegítem a paradicsomszószt, majd hozzá adom a fűszereket és félre teszem kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkára teszem, majd téglalap alakúra kinyújtom úgy, hogy körülbelül 1-1,5 cm vastag legyen. A felét megkenem a paradicsomos szósszal, majd a másik felét erre ráhajtottam. Ezután tetszőleges vastagságú szeletekre vágom.
Ha készen vannak a szeletek, akkor csavarok rajtuk egyet és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ezután megkenem tojással, majd megszórom szezámmaggal. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.
Szénhidrát tartalom: 216,4 gramm CH