Néha csak szeretnék valami igazán finomat enni, ami nem a megszokott és még zöldség is van benne. Ezért készítettem el ezt a cukkini lepényt.
Már sok cukkinis recepttel találkozhattatok a blogon, így nem titok, hogy mennyire kedvelem ezt a zöldséget. Viszont nem mindig szeretném megsütni, hús mellé kínálni, hanem akár reggelire, akár uzsonnára is készíteni belőle valami finomat. A minap eszembe jutott, hogy milyen jól tudott esni gyerekkoromban nagymamám tócsija, amit még melegen, tejfölösen ettünk a konyhában ülve. Innen jött az ötlet, hogy ha van cukkinim, tojásom és lisztem, akkor készítsek valami hasonlót. Így született meg az én IR barát cukkinis lepényem.
Hozzávalók:
- 1 db kicsi cukkini (nekem 177 gramm volt)
- 1 db tojás
- 33 g teljes kiőrlésű liszt
- só
- bors
- ízlés szerint fokhagyma
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd egy szűrőbe teszem és hagyom a levét kicsöpögni. Ha kell, akkor az elkészítése előtt kinyomkodom belőle a felesleges folyadékot.
Ezután egy tálba teszem, hozzáadom a tojást, a lisztet és a fűszereket és összekeverem. Nem hagyom állni, mert ilyenkor még levet ereszthet, hanem nagyon kis olívaolajat felforrósítok és kis adagokban addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz.
Ízlés szerint tejföllel, sajttal tálalom. Ha vacsorára vagy ebédre szeretnéd enni, akkor bulgur vagy köles köretet ajánlok hozzá.
Szénhidrát tartalma: 25,6 gramm CH