Nemrég készítettem először galettét, így most minél több változatban kipróbálom majd. Most epres, málnás ízben készült el.
Szóval a galette egy csodás sütemény, mert rengeteg arca van és nagyon gyümölcsös. Amúgy sem rajongok azokért a süteményekért, amik túl édesek vagy krémesek, így nekem ez lett a legideálisabb. Szóval most megmutatom, hogyan készítettem el az epres, málnás galettát egy csipet vaníliával.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 g vaj
- 15 g fehér búzaliszt
- 85 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál laktózmentes joghurt
- 10 g cukornak megfelelő édesítő
- 1 kávéskanál sütőpor
- egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 g eper
- 200 g málna
- édesítő
- vanília aroma
Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze. A vajat előre kivettem a hűtőből, hogy puha legyen.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzá adtam az édesítőt, a joghurtot és a vajat. Egy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztának kell lennie a végeredménynek. 1 órára fóliába csomagolva visszatettem a hűtőbe.
Közben a málnát, az epret egy lábasba tettem. Hozzáadtam az édesítőt és a vaníliát, valamint egy kis vizet, hogy ne égjen le. Addig főztem, amíg meg nem puhult a gyümölcs és egy sűrű töltelék nem lett belőle.
A tésztát vékonyra nyújtottam, amennyire csak tudtam. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A közepére kanalaztam a tölteléket és a széleit felhajtottam.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem.
Szénhidráttartalom: 136,6 gramm