Gyerekkorom nagy kedvence volt a krumplis tészta, amit nagymamám sokszor házi tésztával készített. Most én is megpróbáltam.
Elsőre nagyon furcsa volt a gondolat, hogy két köretet összekevernek és nekem azt kell megennem, de rájöttem, hogy nincs is jobb étel a házi krumplis tésztánál kovászos uborkával. Az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára, így a minap, amikor eszembe jutott, elkészítettem. De nem ám csak úgy, hogy megfőzöm a tésztát, hanem azt is én gyúrtam teljes kiőrlésű lisztből. A nagymamám pedig sírva fakadt a büszkeségtől, amikor elmeséltem neki, milyen jól sikerült.
Hozzávalók a tésztához:
- 150 g búzaliszt
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 3 db tojás
- 1 teáskanál só
- 500 ml víz
Hozzávalók a krumplihoz:
- 1 kg burgonya
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
Elkészítése:
Először megpucolom a krumplit, kockára vágom, majd forró, sós vízben megfőzöm.
Amíg fő a krumpli, addig elkészítem a tésztát. A hozzávalókat összegyúrom úgy, hogy a vizet fokozatosan adom hozzá, mert lehet nem kell hozzá az egész. A végeredménynek egy kemény, de könnyen nyújtható tésztának kell lennie. Ha ez megvan, akkor letakarva kb. 30 percre félre teszem.
Amíg pihen a tészta, a megfőtt krumplit előkészítem. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre párolom, majd hozzá adom a fűszereket. Ha készen van, akkor ráöntöm a krumplira, amit áttörök. Nem kell olyan simára, mint a pürét, maradhatnak egészben nagyobb darabok.
Ezután a tésztát nagyon vékonyra, amennyire csak tudjuk kinyújtjuk, majd kockára vágjuk. Ezt forrásban lévő vízbe tesszük és kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. A krumplit és a tésztát ezután összeforgatjuk és uborkával vagy más savanyúsággal tálaljuk.
Szénhidráttartalom: 448,5 gramm