El sem tudom mondani, mennyire szeretem a bagelt. Viszont eddig még sehol nem találtam IR barát verziót, így konyhatündér énem újra bevetésre készen állt.
Amikor először hallottam a bagelről, akkor azt gondoltam, hogy ez valami misztikus, amerikai péksütemény. Hiszen az íze kissé édeskés, de mégis sós és fantasztikusan ropogós, fényes, a különféle magok pedig még inkább ízletessé különlegessé teszik. Szóval elkezdtem böngészni a világhálón, hogy kikupálódjak a receptek alapján abból, hogyan kell elkészíteni. Ezután pedig megalkottam a saját kis IR Bagel receptemet, amit most megosztok veletek.
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g fehér búzaliszt
- 6 g friss élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- szezámmag
- víz és édesítő a fürdetéshez
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd a langyos vízben felfuttatam az élesztőt. Ezt ráöntöttem a lisztes keverékre, majd hozzáláttam a dagasztáshoz. Amikor már nem ragadt a tészta, akkor kicsi cipót formáztam belőle és félre tettem kelni.
Amikor megkelt a tészta, elkezdem felforralni egy nagy edényben a vizet és egy kis édesítőt teszek hozzá. Amíg melegszik, addig egy lisztezett felületre tettem a tésztát és 6 részre osztottam. Ezekből kis cipót formáztam, majd a belsejét kilyukasztottam úgy, hogy bagel alakúak legyenek. Ezután egyenként beledobtam őket a forrásban lévő vízbe úgy, hogy az a fele legyen felül, amelyik eddig alul volt.
Mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzöm a vízben, majd tepsibe tettem. Megszórtam szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőbe betettem 20 percig.
Szénhidráttartalom: 171 g CH