Mire ez a bejegyzés kikerül, talán már mindenki túl van azon, hogy megsüsse a húsvéti kalácsot, de jövőre is lesz húsvét, így majd akkor újra elővehetitek a receptem.
Minden évben hazamegyek a szülői házba húsvétozni, mert apa főtt sonkáját és a nagymamám húsvéti kalácsát felülmúlni semmivel nem lehet. Viszont idén több szempontból is más volt ez a húsvét. A koronavírus-helyzet miatt a saját magam és az ő biztonságuk érdekében csak videóhívás keretében ünnepelhettünk együtt. Még jó, hogy édesapám küldött nekem egy szeretetcsomagot, így a hazai ízek nem hiányoztak.
Viszont a kalácsot nekem kellett elkészíteni a mama receptje alapján. És ebből a szempontból is más volt ez a húsvét, hiszen most már inzulinrezisztenciával diagnosztizáltként arra is oda kellett figyelnem, hogy a hagyományos ízek nekem való alapanyagokból készüljenek és minden ki legyen számolva annak rendje és módja szerint.
Szóval jöjjön az én nagymamám húsvéti kalács receptje IR barát módon!
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g búzaliszt
- 100 g eritrit
- 25 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 80 g puha vaj
- +1 db tojás és egy kis tej a kenéshez
Elkészítése:
A lisztet, a sót, az eritritet elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Ezután elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vajat, majd alaposan kidagasztjuk és félre tesszük kb. 50 percre kelni, amíg a duplájára nem nő a tészta.
Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk és 3-as vagy 6-os fonással kalácsot formázunk belőle. Ebből az adagból két közepes méretű lángos lesz.
Ezt vajjal kikent tepsibe tesszük és 15 percig állni hagyjuk, hogy formázást követően is keljen a tészta. Ezután a tojásos, tejes keverékkel megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Megjegyzés:
Ahogy már mondtam ez IR barát recept, így nekem ki kellett számolni a szénhidrát (CH) tartalmát is, hogy tudjam, mennyit ehetek belőle egy étkezésre. A két kalács összesen 271,5 g CH-t tartalmaz - viszont azt javaslom, hogy te is számold ki, ha elkészíted, mert lehet, hogy más alapanyagokat használunk és neked kevesebb vagy több lesz a CH tartalma.